Gün geçtikçe daha sık duyduğumuz “geri bildirim kültürü”, iş dünyasında popüler bir kavram haline gelmiştir. Geri bildirim kültürü, tüm çalışan ve yöneticileri bünyesine katarak herkesin geri bildirimde bulunma hakkını tanımlayan kültürdür. Oldukça basit gibi gözüken bir durum olsa da yöneticilerin iletişime kapalı olmaları bu durumun önünü kesmektedir. Ancak bilindiği üzere geri bildirim kültürünü oluşturmak, uzun vadede pek çok avantaj sağlamaktadır. Bunun için hem çalışanların hem de yöneticilerin birbirlerini bu konuya yönelik teşvik etmeleri ve cesaretlendirmeleri gerekiyor. Bu durumun gerçekleşmesi halinde hem çalışan hem de yöneticiler birçok yönden avantaj sağlayacaklardır. Gelin, bu avantajlara birlikte bakalım…

  • Pozitif bir iş yeri yaratır.
    Geri bildirim kültürü sayesinde iletişimin sağlandığı ortamın negatif olması söz konusu değildir. Böylelikle çalışan veya yönetici fark etmeksizin, kişilerin yaptıkları işe odaklanmalarını ve işte tam performans sergilemelerini sağlar.
  • Çalışanların işe bağlılığını arttırır.
    Geri bildirim kültürü aracılığıyla yöneticilerin yönlendirmeleri sayesinde çalışanların motivasyonu artar, kendilerini hangi alanda geliştireceklerinin farkına varırlar. Bu kültürü benimsemiş iş yerlerinde çalışanlar hatalarını ifade etmekten çekinmez ve özgür bir iletişim ortamı oluşur.
  • Hedef yönetimi daha verimli hale gelir.
    Geri bildirimler sayesinde iş yerinin hedeflerinin uygulananlarla uyuşup uyuşmadığı belirlenebilir. Böylece çalışanların ve yöneticilerin iş yerinin hedeflerine hizalanması kolaylaşır. İş yerinin büyümesine de katkı sağlayan bu durum, geri bildirim kültürü ile sağlanmaktadır.
  • Çalışan sirkülasyonu düşer.
    Pek çok şirket tarafından çalışanların işe alınma süreci maliyetlidir. Buna ek olarak zaman gerektiren bir süreçtir. Ancak kaçınılması gerekilen nokta şirketin verimliliğinin düşmesidir. Çalışanların alınma sürecinde şirketi verimliliği düşmektedir. Çalışanların memnun olmadığı koşullarda çalıştırılması, geri bildirim olanağının bulunmaması gibi durumlar şirketin verimliliğini düşürecektir. Geri bildirim kültürü ise bunun aksine çalışan sirkülasyonunu düşürerek şirket verimliliğinin düşmesini de engeller.
  • Yeni fikirlerin oluşmasını destekler.
    Çalışanların fikir özgürlüğünün bulunduğu alanlarda yeni fikirlerin oluşması kaçınılmazdır. Geri bildirim kültürü, çalışanların yeni fikir oluşturmasını destekler. Bu durum da şirketin büyümesi adına bir artıdır.
  • Ortamda iş birliği artar.
    Geri bildirim kültürünün oluştuğu ortamlarda çalışanlar, gerçek fikirlerini paylaşma konusunda isteklidirler. Beyin fırtınası, iş birliği gibi şirket açısından olumlu olacak durumlar geri bildirim kültürü sayesinde sağlanabilmektedir.
  • Tasarruf üzerine tasarruf sağlar.
    Kaynak, zaman ve para tasarrufu sağlaması şirket adına yararlı olacaktır. Yıllık ve aylık performansların incelenmesi, alınan geri bildirimler özellikle zaman ve para tasarrufu üzerinde oldukça etkilidir.

Görüldüğü üzere geri bildirim kültürünün şirket ve çalışan adına birçok avantajı bulunmaktadır. Bu sebepten ötürü bu kültürün uygulanması ve doğru bir şekilde faaliyete geçmesi önem taşımaktadır. Hem yöneticilere hem de çalışanlara fikir özgürlüğü sunması, geri bildirim kültürünün uygulanma nedenlerinin arasındadır. Kısacası çift taraflı akış, şirkete de çalışanlara da artı sağlamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yorumlar